Stanowisko ZMP w sprawie projektu ustawy o ochronie ludności
Zarząd ZMP w Sopocie z uznaniem odnotował znaczny postęp prac nad tym projektem, zmierzający do uzyskania kompromisu i uwzględnienia uwag środowiska samorządowego, dlatego jest gotów pozytywnie zaopiniować projekt, ale po spełnieniu 2 warunków.

Stanowisko

Zarządu Związku Miast Polskich

w sprawie

postępu prac nad projektem ustawy o ochronie ludności

Zarząd Związku z uznaniem odnotowuje znaczny postęp, dokonany podczas prac nad projektem ustawy, zmierzający do uzyskania kompromisu w zakresie dotyczącym uwag zgłoszonych przez środowisko samorządowe w stosunku do pierwotnej wersji projektu.

Zarząd jest gotów pozytywnie zaopiniować projekt w wersji z dnia 23 marca br., po spełnieniu następujących warunków:

1) dodanie przed art. 41 obecnego projektu nowego artykułu, który uwzględni – podobnie jak art. 9 w obowiązującej dziś ustawie o stanie klęski żywiołowej – obowiązki i uprawnienia wójta (burmist­rza, prezydenta miasta) w okresie obowiązywania tego stanu; organ wykonawczy gminy, zwłaszcza w miastach (w tym 41 miastach prezydenckich nie posiadających statusu miasta na prawach powiatu), dysponuje znacznie szerszymi możliwościami organizacyjnymi i instytucjo­nalnymi niż starosta, których wykorzystanie w stanie nadzwyczajnym jest ze wszech miar uzasadnione;

2) wskazanie w uzasadnieniu i OSR źródeł finansowania zadań, które zostały określone w projekcie jako zadania własne jednostek samorządu terytorialnego.

Zarząd przypomina także, że poddał w wątpliwość wpisanie regulacji dotyczących stanu klęski żywioło­wej do ustawy o ochronie ludności, gdyż tworzy to mylne wrażenie, że ochrona ludności dotyczy w szczegól­ności tylko stanu klęski żywiołowej, podczas gdy oba pozostałe stany nadzwyczajne, ujęte w oddzielnych ustawach, również wymagają tej ochrony.

Sopot, 3 kwietnia 2023 roku

(-) Zygmunt Frankiewicz

PREZES ZWIĄZKU

Stanowisko - ochrona ludności (PDF)